maandag 7 maart 2016

Ons lichaam en cannabinoïden

Ons lichaam en cannabinoïden

Zoals u waarschijnlijk niet weet is het vrijwel onmogelijk , in tegenstelling tot water, aardappelen, en vele top-selling farmaceutische geneesmiddelen, om een dodelijk overdosis marihuana in te nemen.
Deze opmerkelijke eigenschap van wiet en hennep komt voort uit het feit dat het menselijk lichaam zijn eigen "endogene" cannabinoïden (chemische stoffen uniek voor de cannabis plant) aanmaakt. Deze cannabinoïden -of gevormd in de hersenen of ingenomen-  passen in een reeks van gespecialiseerde receptoren verspreid over het menselijk lichaam, met hun grootste concentratie in de hippocampus (dat het geheugen regelt), de cerebrale cortex (cognitie), de kleine hersenen (motorische coördinatie), de basale ganglia (beweging), de hypothalamus (eetlust) en de amygdala (emoties). Cannabinoïde-receptoren zijn eveneens te vinden in elke diersoort.




Het pas in de late jaren 1980 geïdentificeerd zogenaamde endocannabinoïdensysteem bestaat uit CB1 receptoren in het zenuwstelsel, bindweefsel, gonaden, klieren en organen; en CB2 receptoren, vooral in het immuunsysteem en eveneens in de milt, lever, hart, nieren, botten, bloedvaten, lymfe cellen, endocriene klieren en voortplantingsorganen.
Deze receptoren kunnen worden gestimuleerd:
·         Door lichaamseigen endocannabinoïden, zoals anandamide (Ananda is het Sanskrietse woord voor geluk)
·         Door inname van nauw verwante botanisch gebaseerde fytocannabinoïden zoals tetrahydrocannabinol (THC), de meest bekende psychoactieve verbinding van de cannabisplant
·         Door inname van synthetische cannabinoïden geproduceerd in een laboratorium.
Na binding aan de receptoren in het lichaam omdat ze passen als een sleutel in een slot, veroorzaken deze endo-, fytosanitaire- en synthetische-cannabinoïden een breed scala van fysiologische effecten.




Het endogene cannabinoïde systeem, dus vernoemd naar de plant die heeft geleid tot de ontdekking, is misschien wel het belangrijkste fysiologische systeem dat betrokken is bij het opzetten en onderhouden van de gezondheid van de mens.
Het endocannabinoïde systeem van ons lichaam lijkt op een "root level” besturingssysteem -een soort centrale verwerkingseenheid-  die de werking, de verandering en balans regelt van vele andere belangrijke systemen.




De cannabinoïde-receptoren zijn overvloediger in de hersenen aanwezig dan elk ander type neurotransmitter receptor en functioneren als subtiele sensoren, kleine vibrerende scanners die voortdurend bereid zijn om biochemische signalen op te pikken, die door het vocht rond elke cel stromen. Wanneer deze receptoren gekieteld worden door THC of zijn endogene neven, leidt dit tot een cascade van biochemische veranderingen op een cellulair niveau.
Endocannabinoïden zijn de enige neurotransmitters die zich bezighouden met 'retrograde signalering', een vorm van intracellulaire communicatie die immuunreacties remt, ontstekingen vermindert, de spieren ontspant , de bloeddruk verlaagt, de luchtwegen verwijdt en over gestimuleerde zenuwen normaliseert. Retrograde signalering dient als een remmend mechanisme dat andere neurotransmitters vertelt om 'af te koelen' wanneer ze ‘te snel vuren’.




Moduleren van de activiteit van het endocannabinoïdensysteem blijkt therapeutische mogelijkheden te brengen bij een groot aantal uiteenlopende ziekten en pathologische aandoeningen, van stemmingsstoornissen en angststoornissen, bewegingsstoornissen zoals Parkinson en ziekte van Huntington, neuropathische pijn, multiple sclerose en ruggenmergletsel , kanker, atherosclerose, hartinfarct, beroerte, hoge bloeddruk, glaucoom, obesita /metabool syndroom tot osteoporose, om er maar een paar te noemen. "

Geen opmerkingen:

Een reactie posten