In de hennep plant zijn het de terpenen die geur en smaak geven. Daarnaast dienen ze ook als natuurlijk afweermechanismen om de plant te beschermen tegen schadelijke insecten of andere invloeden van buitenaf.
Mono terpenen, die zeer vluchtig zijn, domineren tijdens de bloei om insecten af te weren. Sesqui terpenen, die een bittere smaak hebben, zijn meer aanwezig op bladeren, om herbivoren af te weren.
Terpenen verdampen als ze in contact zijn met lucht en worden blootgesteld aan zonlicht en hoge temperaturen. Planten geuren vooral aan het begin van de dag.
Terpenen beïnvloeden grotendeels hoe het effect van de toevoeging zal zijn. Zo kan een cannabissoort met slechts 10 % THC een veel heviger psychotroop effect teweeg brengen dan een cannabissoort met 30 % THC, afhankelijk van de aanwezigheid en de soort terpenen. Dit komt omdat bepaalde terpenen o.a. de absorptie van THC in de bloedbaan kunnen verhogen en effect hebben op de ontvankelijkheid van de CB-receptoren, en in sommige gevallen zelfs binden op de CB(2)-receptoren.
Daarom is het wenselijk dat cannabis een hoog gehalte aan terpenen heeft, dit blijkt uit de farmacologische activiteit van de terpenen. Zij zijn minstens zo belangrijk als cannabinoiden in de farmacologie van cannabis. Ze reageren in synergie met elkaar.
Terpenen kunnen worden behouden door een tinctuur te creëren via een koude bereidingswijze. Hiervoor wordt de hennep 3 maanden lang bewaard in consumeerbare alcohol alvorens bereiding. Hieronder een opsomming van de meest bekende terpenen in hennep.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten